Spitalul Orășenesc “Sf. Dimitrie” Tg Neamț

Spitalul Târgu Neamț a fost construit între 1847-1851 de către Manăstirea Neamț din resurse proprii împlinind astfel una dintre prevederile Regulamentului Organic din Moldova (prima Constituție a Principatului Moldova), impusă de către Imperiul Rus după anii 1835.

La data de 31.03.1851 Spitalul Târgu Neamț a fost sfințit fiind proiectat să funcționeze în 60 de paturi. A fost dat în funcțiune în 1852 în prezența Domnitorului progresist Grigore Alexandru Ghica, a starețului Manăstirii Neamț Neonil Buzila și a altor oficialități. La ceremonie a participat și copilul Ion Creangă care descrie sumar în Amintiri din Copilărie acest moment.

Până la 1918 Spitalul a funcționat cu medici scolarizați în străinătate (Viena, Paris,Berlin…) aceștia fiind angajați de către Primaria Târgu Neamț pentru a asigura asistența medicală pentru pacienții internați cât și pentru bolnavi la domiciliul acestora.

Personalul medical era plătit din fondurile Primăriei cu leafa anuală, lemne de foc, locuința în spital precum și fân pentru calul de serviciu. Procedurile medicale aplicate pacienților în acele vremuri erau moderne. Se foloseau truse medicale importate din apus, sau diverse instrumente medicale confecționate de către meșteri locali (Ex: foarfece pentru chirurgie făcuți de către fierari din vârfuri de coasă). Spitalul Târgu Neamț a asigurat și asistența medicală pentru pacienții internați la ‘’spitalasu’’ Manăstirii Neamț, medicul Spitalului deplasându-se de 2-3 ori pe lună pentru a căuta de bolnavii ‘’bântuiți de duhuri rele’’ (bolnavi psihici).

Spitalul funcționează în prezent cu circa 10 specialități, cu un numar de peste 40 medici angajați și colaboratori, biologi, chimiști, farmaciști și personal TESA. Demn de remarcat este organizarea, modernizarea CPU, care a înlocuit vechile camere de gardă cu aspect mohorat, mobilier revopsit, neigienic și care funcționau în lipsuri cronice.